Kommunikative elementer

I Marte Meo arbejder man med kommunikative elementer. Disse elementer er det gode man gør i et udviklingsstøttende samspil.

De kommunikative elementer er på skift tilstede i udviklingsstøttende samspil. Det betyder:

1. At se barnets initiativ (se, sige, føle og handle).
  2. At sætte ord på barnets initiativ.
  3. At bekræfte barnet.
  4. At følge barnets initiativer.
  5. At hjælpe barnet med at udvælge bedre initiativer.
  6. At vente.
  7. At sætte ord på sig selv.
  8. At sætte ord på andre børn.
  9. At være bevidst om turtagning.
  10. At markere tydelig start og slut.
  11. At udvise positiv ledelse.

Positiv ledelse

Positiv ledelse er et vigtigt element, når barnet skal lære nyt eller når noget er svært. Det er vigtigt at forstå, at udviklingsstøttende samspil ikke betyder, at barnet bestemmer.

Det betyder, at den voksne er en empatisk, handleanvisende autoritet i de situationer, hvor der skal læres nyt eller i svære situationer. Her bruges flere af elementerne i udviklingsstøttende samspil.

Det er den voksnes viden om at noget er nødvendigt, der er udgangspunktet for samspillet i disse situationer.

10.04.2018